سوالات متداول



در خودروها معمولا از سه نوع تسمه استفاده می شود:
1- تسمه تایمینگ: وظیفه اصلی این تسمه انتقال نیروی چرخشی از میل لنگ به میل بادامک (میل سوپاپ) و برعکس و در واقع همانگونه که از نام این تسمه مشخص است، تنظیم صحیح زمان باز و بسته شدن سوپاپ ها است. در بسیاری از خودروها، تامین نیروی چرخش پولی واترپمپ نیز به عهده تسمه تایمینگ می باشد.
2- تسمه شیاری: این نوع تسمه، چندین قطعه جانبی متحرک را می تواند به هم متصل کند و باعث انتقال قدرت مکانیکی از میل لنگ به آن‌ها می گردد. از جمله وظایف این نوع تسمه، انتقال نیرو برای چرخش پولی دینام (به منظور تامین برق خودرو)، پولی پمپ هیدرولیک فرمان خودرو، پولی کمپرسور کولر و در مواردی پولی واترپمپ است که البته بسته به نوع طراحی موتور خودرو، می تواند متفاوت باشد.
3- تسمه های V شکل: تسمه های V شکل جزء تسمه های انتقال نیرو یا انتقال قدرت قرار دارند و در گذشته به جای تسمه های شیاری مورد استفاده قرار می گرفتند. در خودروهای امروزی، از این نوع تسمه ها استفاده نمی گردد.
شرکت روان ترانس آپادانا، تولید و توزیع کننده انواع این نوع تسمه ها می باشد.
چنانچه در زمان حرکت، خودروی شما ناگهان خاموش شد، یکی از عوامل آن می تواند پاره شدن تسمه تایمینگ باشد. در خودروهای امروزی در صورت پاره شدن تسمه تایمینگ، امکان برخورد شدید پیستون به سوپاپ ها و در اصطلاح سوپاپ زدن و در حالت های شدید، صدمه دیدن قابل توجه سیلندر و موتور وجود دارد. این امر می تواند منجر به تحمیل هزینه های گزاف به صاحب اتومبیل گردد. با این حال پاره بودن تسمه تایم در خودروهایی با گیربکس دستی به راحتی و با یک آزمایش ساده به شرح مراحل زیر قابل تشخیص است:

1- از استارت زدن مجدد اکیدا خودداری کنید.
2- خودرو را در دنده یک قرار داده و به آرامی هل دهید.
3- اگر خودرو حرکت کرد، تسمه تایم پاره شده است و در غیر این صورت تسمه به احتمال زیاد سالم است.

نکته قابل توجه آن است که آزمایش بالا برای خودروهای اتوماتیک کاربرد نداشته و بهترین راه، بررسی تسمه و سیستم تایمینگ توسط تعمیرکار مجرب است. حتی برای خودروهایی با گیربکس دستی نیز این آزمایش تنها در حالتی جواب می دهد که خوش شانس باشید و از لحظه خاموش شدن خودرو تا ایست کامل، سوپاپ ها آسیب ندیده باشند. متاسفانه در اکثر موارد در دورهای بالا پیش از ایست کامل، پیستون ها به سوپاپ ها برخورد کرده و دیگر کار از کار گذشته است. البته باید توجه داشت که در خودروهای قدیمی مانند پرایدهای نسل قبل از یورو 4، سیلندر، پیستون و پایه های سوپاپ ها به نحوی طراحی شده اند که حتی در صورت پارگی تسمه تایم، با هم برخورد نخواهند داشت و مشکلی برای موتور خودرو پیش نمی آید.
با این حال پیشنهاد شرکت روان ترانس آپادانا این است که برای جلوگیری از مشکلات این چنینی، حتما از تسمه های با کیفیت و معتبر استفاده کرده و پیش از به اتمام رسیدن عمر مفید تسمه اقدام به تعویض آن نمایید.
از آنجایی که تسمه های شیاری توان مورد نیاز برای چرخش پولی دینام، پولی پمپ هیدرولیک فرمان خودرو، پولی کمپرسور کولر و در مواردی پولی واترپمپ را منتقل می‌کنند، در نتیجه پاره شدن آن باعث از کار افتادن این سیستم‌ها خواهد شد. از نشانه های احتمالی پارگی تسمه شیاری و اختلال در این سیستم ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- شنیده شدن صدای غیر عادی از داخل محفظه موتور
2- از کار افتادن دینام: باتری اتومبیل شارژ نشده و چراغ باتری روشن می شود.
3- از کار افتادن پمپ هیدرولیک: فرمان خودرو سفت شده و کنترل اتومبیل دشوار می گردد.
4- از کار افتادن کمپرسور: کولر خودرو کار نمی کند یا باد گرم می زند.
5- از کار افتادن واترپمپ: چنانچه واترپمپ در مسیر تسمه شیاری خودرو باشد، آب به درستی بین رادیاتور و قسمت های نیازمند به خنک سازی (به ویژه سر سیلندر) جریان نیافته و منجر به بالا رفتن آمپر اتومبیل می گردد.
عوامل متعددی بر روی عمر تسمه تاثیر گذار هستند که عبارتند از:
1- استفاده از تسمه های نامعتبر و کم کیفیت
2- قرار گرفتن تسمه در معرض موادی مانند روغن، گریس، خاک، صابون، ضدیخ و نور مستقیم خورشید.
3- عادت رانندگی با دور موتور بالا و استفاده از دنده معکوس شدید، که باعث فشار بیش از حد به دندانه های تسمه می گردد.
4- خرابی یا همراستا نبودن پولی ها، هرزگردها و تسمه سفت کن‌ها (اعمال نیروی کمتر یا بیشتر از حد مجاز)، می‌تواند موجب کشیده شدن تسمه به کناره های پولی، ساییدگی، کنده شدن دندانه و یا پاره شدن تسمه شود.
5- تسمه هایی که به شکل نامناسب نگهداری و انبار شده اند (خم شدن بیش از حد؛ قرار گرفتن اشیا سنگین روی تسمه؛ قرار گرفتن زیر نور مستقیم نور خورشید و ...) پتانسیل خرابی زودتر از زمان مورد انتظار را دارند.
عمده عوامل شنیده شدن صدای نویز پیرامون تسمه های شیاری در اتومبیل عبارتند از:
1. کم بودن میزان کشش و سفتی تسمه: در این حالت نیروی کشش کم باعث لیز خوردن تسمه روی پولی ها شده و به منظور رفع این مشکل باید از تسمه سفت کن معتبر و با کیفیت استفاده شود.
2. همراستا یا تراز نبودن پولی‌ها با یکدیگر: مبدا این ایراد، در بیشتر موارد، کارخانه تولید کننده خودرو بوده و معمولا در برخی خودروهای داخلی (مانند خودروهای دارای موتور TU3، TU5 و XU7) مشاهده می شود. با این حال ایراد مذکور توسط تعمیرکار مجرب و آگاه تا حدی قابل اصلاح می باشد.
3. خرابی پولی ها (استاندارد نبودن شکل شیارهای پولی و خراب بودن بیرینگ پولی): به منظور رفع این مشکل می بایست پولی تعویض شده و از پولی معتبر و با کیفیت استفاده شود.
4. خرابی تسمه (جنس بی کیفیت، استاندارد نبودن شکل شیارهای تسمه و استاندارد نبودن طول تسمه): به منظور رفع این مشکل می بایست تسمه تعویض شده و از تسمه معتبر و با کیفیت استفاده شود.
لازم به ذکر است تشخیص دقیق اینکه کدامیک از ایرادهای بالا می تواند عامل اصلی شنیده شدن نویز بوده باشد، کاری دشوار و نیازمند تجربه بالا و ابزار دقیق می باشد.
اصولا تشخیص کالای اصل از غیر اصل و همچنین تشخیص کیفیت تسمه کاری بسیار تخصصی و دشوار و حاصل سال ها تجربه در این خصوص می باشد. لذا بهترین راه برای جلوگیری از استفاده کالای غیر اصل و بی کیفیت، خرید از فروشندگان و شرکت های معتبر و دارای گارانتی و در مقابل پرهیز از خرید محصولات بی نام و نشان می باشد. شرکت روان ترانس آپادانا با داشتن نمایندگی رسمی از شرکت های Optibelt آلمان، Megadyne ایتالیا و Bond-A-Band انگلستان، خرید کالای اصل و با کیفیت را برای شما مشتری محترم ضمانت می نماید.


در صورت داشتن هر گونه سوال با ما در تماس باشید.